Saturday, Jul. 4, 2020

Dan D: Važna uloga meteorologa

Autor:

|

06.06.2014

|

Kategorije:

Dan D: Važna uloga meteorologa

Prije 70 godina,  vrlo važnu  ulogu u pripremi i odlučivanju u datuma invazije na Normandiju su imali i meteorolozi.    Upravo je  precizna prognoza  savezničkih meteorologa  omogućila uspjeh operacije iskrcavanja. Prvotno planirani datum je zbog nepovoljne prognoze pomaknut  za jedan dan kasnije.  Istovremeno, njemačkim prognostičarima je nedostajalo podataka za  točniju prognozu.

Detaljnije pripreme za iskrcavanje u Normandiji su počele od strane saveznika još 1943. godine.  Iskrcavanje se moglo izvršiti samo uz točno određene meteorološke uvjete koji se odnose na vjetar, vidljivost i naoblaku.  Idealni datum planirane invazije je trebao biti dio trodnevnog niza s vjetrom brzine do najviše 21 km/h,  vidljivošću većom od 5 km  te  najviše 3/10 neba prekrivene naoblakom ispod visine 2,4 kilometra.  Uz to, invazija se planirala za vrijeme  niske plime i  punog Mjeseca.

Na savezničkoj strani  je za izradu detaljne prognoze za dan D bilo zaduženo 6 meteorologa koji su bili grupirani u tri tima.

Prvi izabrani datum D-dana je  bio 5. lipnja 1944. godine, kada  je bio pun Mjesec i niska plima. Međutim, povoljni meteorološki  uvjeti koji su na sjeverozapadu Europe trajali tijekom svibnja, pogoršali su se početkom lipnja.

Dva dan prije planirane invazije, 3. lipnja 1944.  su timovi američkih i britanskih prognostičara zaključili da 5. lipnja neće biti meteorološki povoljan dan. Nad Francuskom se  prognozirala anticiklona, a ciklona se nalazila sjeverozapadno od Irske. Takav raspored sustava je trebao donijeti jake jugozapadne vjetrove uz obale Normandije.  Visoki valovi  bi otežali i onemogućili iskrcavanje, a oblačno nebo ne bi omogućilo podršku iz zraka.  Savezničke snage koje su  bile na moru morale su se potražiti zaklon uz obale južne Engleske.

Samo nekoliko sati prije planiranog početka invazije, 4. lipnja je britanski kapetan James Stagg obavijestio generala Eisenhowera da odgodi operaciju, što je i učinjeno.

Meteorolozi su najavili slabljenje vjetra do kraja 5. lipnja i razvedravanje na dan 6. lipnja 1944. godine.  Na temelju te prognoze je general Eisenhower naredio početak iskrcavanja savezničkih snaga za datum 6. lipnja 1944. godine.

Meteorološke prognoze  1944.  godine su se temeljile na korištenju podataka sa kopnenih meteoroloških postaja ,  podataka koje su prikupili izviđački avioni te podataka iz malobrojnih meteoroloških balona.

Pokazalo se da su za izradu prognoze za dan D, važnu ulogu imala meteorološka mjerenja i promatranja sa zapadne obale Irske.  Istovremeno su njemački meteorolozi imali znatno manje informacija na raspolaganju.  Naime, njemačkim snagama je u to vrijeme preostao tek manji broj plovila na Atlantiku, a njihova meteorološka postaja na Grenlandu nije radila.  Iako su njemačke vojne snage računale s mogućom invazijom u prvim danima lipnja, procijenili su  da se ona zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta neće moći realizirati.   Njihovi su prognostičari predviđali da će  jak vjetar i visoki valovi  potrajati  sve do sredine lipnja.

Iako ni 6. lipnja 1944. godine meteorološki uvjeti  nisu  bili idealni, bili su znatno povoljniji od prvog slijedećeg mogućeg datuma invazije  godine, budući je zapadna Europa krajem lipnja i početkom srpnja došla pod izraženiji ciklonalni utjecaj.

Iskrcavanje na obale Normandije, 6. lipnja 1944. godine (Photo/U.S. National Archives)

 

Sinoptička situacija nad Europom 5.6.1944.

 

Sinoptička situacija nad Europom 6.6.1944.

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Ned