Wednesday, Apr. 14, 2021

Noćas nam nebo osvjetljava “minimjesec”, najmanji uštap u 2014.

Autor:

|

15.01.2014

|

Kategorije:

Noćas nam nebo osvjetljava “minimjesec”, najmanji uštap u 2014.

Imate li noćas vedro nebo, pogledajte pun Mjesec. Nalazi se na dijelu svoje orbite u kojem je najdalje od Zemlje, stoga nam je vizualno najmanji i stekao je nadimak “minimjesec”.

Baš kao i Zemljina oko Sunca, Mjesečeva je putanja oko Zemlje elipsa. To znači da je na jednom njezinom kraju Mjesec dalje od Zemlje nego na suprotnom; u četvrtak oko 2 sata u noći od Zemlje ga dijeli 406.536 km. Manje od tri sata kasnije, astronomski gledano, Mjesec je na vrhuncu svoje pune mijene i time je najmanji i najdalji uštap 2014. godine.

Naziv “minimjesec” skovan je kao suprotnost već poznatom “supermjesecu” – pogađate, radi se o Mjesecu koji je u vrijeme uštapa najbliže Zemlji. Minimjesec nije toliko zvučan ni medijski razvikan, no ipak je poseban na svoj način. Mjesečev apogej (točka putanje u kojoj je najdalje od Zemlje) varira između 404.000 i 406.700 km – ovaj siječanjski je samo 164 km bliži od najveće moguće udaljenosti, a tijekom 2014. bit će samo 32 km dalje, u srpnju. Osim toga, glavni preduvjet “minimjeseca” jest blisko vremensko poravnanje uštapa i dolaska u apogej; ovoga mjeseca ta je razlika 2 sata i 59 minuta, najmanja još od 1994. i neće biti nadmašena sve do 2052.

Možete li vidjeti razliku? Teško. U vrijeme svog zalaska u četvrtak ujutro i ponovnog izlaska iste večeri oko 17:10, Mjesečev prividni promjer iznosit će 29.4 lučnih minuta, što je 0.1 lučnu minutu više od njegove najmanje moguće veličine, te gotovo 5 lučnih minuta manje od najveće, ali to je svejedno ljudskim očima vrlo mala razlika.

Ti vas brojevi ne trebaju opterećivati. Mjesec će na nebu i dalje biti blistav, okrugao i prekrasan – izađite van i uživajte u pogledu, naš će prirodni satelit biti na nebu cijele noći. Mali bonus je sjajna “zvijezda” koja se nalazi iznad njega: to je Jupiter, najveći planet Sunčeva sustava. Već i malim teleskopom možete vidjeti njegova četiri najveća satelita, dok će vam jači instrument pokazati i neke njegove atmosferske pojave.

A supermjesec? Ove ih godine imamo tri – u srpnju, kolovozu i rujnu, a najbliži Zemlji je onaj kolovoški. Čeka nas ljeto s tri velika puna Mjeseca i, dakako, uobičajenom medijskom pompom koja ih prati.

Na slici ispod je pun Mjesec snimljen iz Koprivnice u srijedu navečer.

Pun Mjesec 15.01.2014. / Marko Posavec

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Marko Posavec