Thursday, Jul. 9, 2020

Prijeti erupcija: Islandska vlada promijenila status vulkana u “narančasto”

Autor:

|

18.08.2014

|

Kategorije:

Prijeti erupcija: Islandska vlada promijenila status vulkana u “narančasto”

Postoji šansa da će vulkan Bardarbunga na Islandu eruptirati. Naime, islandska vlada je u ponedjeljak promijenila status vulkana koji se nalazi ispod europskog najvećeg ledenjaka u ‘narančasto’ što znači da je povećan rizik od erupcije i oblaka pepela. Riječ je o drugom najvećem stupnju rizika na skali od njih pet.

Za sada ne postoje znakovi erupcije, ali ne može se isključiti da će sadašnja aktivnost rezultirati eksplozivnom subglacijalnom erupcijom, što bi dovelo do emisije pepela. Međutim, bitno je naglasiti da Bardarbunga leži ispod 700 metara leda i da probije kroz to erupcija bi trebala biti prilično masivna, piše Business Insider.

Nekoliko mogućih scenarija


Erupcija islandskog vulkana Eyjafjallajokull 2010. godine utjecala je na više od 10 milijuna zračnih putnika i koštala 1,7 milijardi dolaraAko sada dođe do erupcije postoji nekoliko mogućih scenarija koje je za Business Insider izdvojio Lorcan Roche Kelly koji je na početku naglasio da postoji mogućnost da erupcije neće biti i da je sve u “ako” fazi, prenosi Dnevnik.hr.

Prva opcija je da erupcija bude premala da zasmeta. Na tom području eurpcija se dogodila i 1996. i nije probila led. Dalje, mogla bi probiti led i izazvati mali oblak pepela, te dovesti do minimalnog prekida zračnog prometa.

Jedna od opcija je da se ponovi erupcija slična onoj vulkana Eyjafjallajokull što znači da bi se mogli suočiti s velikim prekidom u zračnom prometu.

I na kraju, mala je mogućnost da bi erupcija mogla biti nešto jako veliko. U tom slučaju glavni problem ne bi bio prekid zračnog prometa, iako bi i do njega došlo, nego poražavajući utjecaj na klimu i poljoprivredu diljem sjeverne hemisfere.

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Rade Popadić