Saturday, Oct. 19, 2019

SAD: Prognostičar Phil najavio brzi dolazak proljeća

Autor:

|

02.02.2016

|

Kategorije:

SAD:  Prognostičar Phil  najavio brzi dolazak proljeća

Svake godine na današnji dan, kršćanski blagdan Svijećnice, najpoznatiji sjevernoamerički „meteorolozi“ izlaze iz svojih zimskih jazbina da bi objavili prognozu za nastavak zime.
Današnji dan se naime nalazi točno na polovici astronomske zime, odnosno smješten je između zimskog solsticija i proljetne ravnodnevnice. Stara legenda i običaj, koji su na sjevernoamerički kontinent donijeli njemački doseljenici kaže da će se svizac, 2. veljače kad ga se probudi iz zimskog sna, nazad pobjeći u svoj brlog ako ugleda svoju sjenu. To znači da nema ništa od ranog proljeća i zima će potrajati još 6 tjedana. U suprotnom, ako ne ugleda svoju sjenu, proljeće stiže ranije.

Najpoznatiji i najpopularniji „prognostičar“ je Phil iz gradića Punxsutawney u Pennsylvaniji. Taj se gradić sa oko 6 tisuća stanovnika nalazi oko 100 km sjeveroistočno od Pittsburgha. Tradicija, koja u tom gradiću traje još od 1887. godine, nastavljena je i danas. Čelnici kluba Punxsutawneyskog svisca u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su rano jutros po lokalnom vremenu, pred tisućama ljudi glodavca iz jazbine u kojoj spava zimski san. Popularni Phil, jutros je , jutros  nije ugledao svoju sjenu, i time je najavio rani dolazak proljeća. Naravno, „prognoza“ se odnosi za sjevernoamerički kontinent.

Inače, svizac Phil je dosad objavio 121 prognozu, a čak 103 puta je najavio nastavak zime i u slijedećih šest tjedana do početka kalendarskog proljeća. Samo 18 puta svizac  nije vidio svoju sjenu prilikom izlaska iz jazbine, dok za devet godina nema podataka.

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Ned