Wednesday, Jul. 8, 2020

Sandro Puncet sa Lošinja snimio vatrenjake iznad oluje nad Splitom

Autor:

|

11.06.2015

|

Kategorije:

Sandro Puncet sa Lošinja snimio vatrenjake iznad oluje nad Splitom

Još jedan lijepi primjer ” red sprite ” ili vatrenjaka ulovljen na Hrvatskom području točnije sa Lošinja od strane našeg lovca na vremenske (ne)prilike Sandra Punceta. Kako već znate u ponedjeljak je splitsko područje zahvatila prava oluja u noćnim satima i izvela mnoge munjolovce u lov pa tako i one koji nisu baš blizu u nadi da će ulovit nešto spektakularno što se i dogodilo. Nakon brojnih “praznih” snimaka i pokušaja ulova napokon je došao i taj dan da na njegovom ekranu se ukažu vatrenjaci.

Nakon Borisa Bašića koji je prošle godine također ulovio vatrenjake iznad oluje nad Albanijom ovo je drugi primjer odlično ulovljenih vatrenjaka što je iznimno jako teško ulovit “amaterskom opremom”.

Radove Sandra Punceta  možete  pratit na njegovoj Facebook stranici.

Vatrenjaci (Red sprites) snimljeni iz Lošinja 8.6.2105.  Foto: Sandro Puncet

Satlitska snimka u vrijeme nastanka fotografije (Eumetsat/WetterOnline)

Vatrenjak (eng. sprite) nastaje na visini od oko 70 km (u mezosferi) kao kratkotrajna svjetlosna pojava u obliku vatrenih plamenova usmjerenih prema dolje. Pojava može dosezati 90 – 100 km visine, dakle sve do ionosfere. To je pojava prvenstveno crvene boje iz čijeg gornjeg dijela se izdvajaju ogranci poput plamenova spuštajući se u niže slojeve atmosfere, čak do 25 – 30 km u stratosferu, i pritom postaju plavkasto obojeni. Vatrenjake proizvodi grmljavinski oblak izuzetno jakih električnih pražnjenja prema tlu i obično se javljaju zajedno. Vatrenjaci su većinom udruženi sa snažnim pozitivnim električnim pražnjenjima između oblaka i tla, što naglo jača električno polje u srednjoj atmosferi nad oblakom, iznad granične vrijednosti dielektričnog praga za atmosferu. Drugim riječima, iznad grmljavinskog oblaka nastane ogromna električna iskra (na visini od oko 70 km), čiji se ionizirani kanali, poput snopa niti, šire u više i niže slojeve. Vatrenjaci nisu popraćeni čujnom grmljavinom, ali mogu proizvesti zvučne valove vrlo niskih frekvencija (oko 1 Hz) na koje ljudsko uho nije osjetljivo. Međutim, ti infrazvučni signali mogu se detektirati posebnim prijemnicima čak na stotine pa i tisuće kilometara daleko od izvora.

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Ned