Monday, Apr. 19, 2021

Stiže nam jedan od najimpresivnijih kometa u stoljeću (VIDEO)

Autor:

|

13.10.2013

|

Kategorije:

Stiže nam jedan od najimpresivnijih kometa u stoljeću (VIDEO)

Naš komadić sunčevog sustava posjetiti će komet. Riječ je o kometu koji će po prvi put posjetiti ovaj dio sunčevog sustava. Komet pod imenom C/2012 S1-ISON otkrili su ruski astronomi Artyom Novichonok i Vitaly Nevsky u međunarodnom programu – International Scientific Optical Network(ISON). Komet je otkriven 21.rujna 2012.godine pomoću automatiziranog teleskopa. Skraćenog imena (komet) ISON dio je Ortovog oblaka, djela Sunčevog sustava od 50.000 AU(astronomska jedinica – 1 AU = 149,6×10^6km.) do 1 svjetlosne godine od Sunca. Komet je promjera od 0,5 do 2 km, sastavljen od prašine, leda i stijenja.

Na svom putu prema Suncu, prije tjedan dana susreo se sa crvenim planetom Marsom približivši mu se na 10.5 milijuna kilometara. A sa Zemlje je to bila prilika da komet snime amateri astronomi, jer ga je bilo lako pronaći na nebu pomoću snažnijih teleskopa. Komet je još uvijek nevidljiv za golo oko, kao i za male teleskope. Trenutna mu je magnituda sjaja oko +10, ljudsko oko uočava objekte sjajne od +6 magnitude, Venera je oko -3 magnitude, Mjesec -12 magnitude.

Pogled na jutarnje nebo 23. studenog. (Prikaz pomoću programa Starry Night Education)
Nov-23

Ono što ovog kometa čini posebnim je to što će proći “vrlo blizu” Sunca na udaljenosti od 1 165 000 km od površine Sunca. Pri tomu na površini kometa temperatura biti će preko 2760.0ºC. Komet će biti Suncu najbliži 28.11.2013. Postoji opasnost da će se komet pri tom najbližem prolasku Suncu raspasti. No, ukoliko se to ne dogodi, komet će prirediti nezaboravnu predstavu na jutarnjem nebu. Mnogi astronomi i mediji ovome kometu dodijelili su epitete “kometa stoljeća”, “Božićnog kometa” itd. Komet ukoliko preživi bliski susret sa našom zvijezdom, zbog ispravanja leda imati će dugačak rep i visok intenzitet sjaja. Neki astronomi predviđaju kako će sjaj komete biti čak -3 do -5 magnitude. Za usporedbu komet koji se iz naših krajeva mogao promatrati 1997.godine, Halle Bopp, imao je magnitudu sjaja tek nešto manju od +0,5. Astronomi kometu daju 50/50 šanse da preživi put oko Sunca, na temelju podataka od prijašnjih ISON-u sličnih kometa.

Kako pronaći komet ISON ukoliko preživi bliski susret sa Suncem.(credits: Sky & Telescope)
Comet_ison_Dec1_17_800px

Bitno je naglasiti, kako Zemlja u niti jednom trenutku prolaska ovog kometa oko Sunca nije ugrožena. Komet će se 26.12.2013. približiti najbliže Zemlji, a udaljenost će iznositi više nego sigurnih 64 210 000 km.

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Luka Balković