Wednesday, Jul. 17, 2019

Udar meteora izazvao snažan bljesak na Mjesecu (VIDEO)

Autor:

|

18.05.2013

|

Kategorije:

Udar meteora izazvao snažan bljesak na Mjesecu (VIDEO)

U nedjelju, 17.ožujka 2013. u 03:50 UTC u Mjesec je udarilo tijelo veličine 0.3-0.4 metra i težine oko 40 kg pri brzini od 90.000 km/h. Pri udaru ekvivalentnom eksploziji 5 tona TNT-a stvorio se krater promjera 20 metara na području Mora kiša(Mare Imbrium). To je jedan od najjačih udara u Mjesec ikada snimljen sa Zemlje. Bljesak je bio jačine -4 magnitude, što je ekvivalentno sjaju Venere (u javnosti popularno zvane Zvijezde Danice/Večernjice).

Američki astronomi povezani sa sveučilištima i NASA-om od 2005. godine svaku noć promatraju Mjesec i od tada do danas su zabilježili preko 300 udara meteorita u mjesečevu površinu. Više od polovice tih udara dolazi za vrijeme poznatih meteorskih pljuskova – Perzeida, Leonida itd. Budući da Mjesec nema atmosferu, meteoroidi direktno udaraju u površinu našeg prirodnog satelita stvarajući bljeskove vidljive sa Zemlje. Zemlja nije pošteđena takvih događaja, no zbog svoje atmosfere velika večina meteora u atmosferi izgara i nikada ne dođe do površine.

Prikaz svih zabilježenih udara u Mjesec. Sa crvenom točkom zabilježen je najsjaniji udar od 17.03.
Prikaz svih zabilježenih udara u Mjesec. Sa crvenom točkom zabilježen je najsjaniji udar od 17.03.

NASA-in astronom Bill Cooke vjeruje da je ovaj događaj povezan sa nečim puno većim, te navodi kako su tu istu noć (17.03.) njihove kamere meteorske mreže zabilježili neuobičajenu aktivnost meteora (“zvijezda padalica”), te navodi: ” Meteori su putovali po skoroj istoj putanji između Zemlje i asteroidnog pojasa.” Što znači da su u Mjesec udarali meteoroidi iz istog područja.

Izvor: Science@Nasa

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Luka Balković