Saturday, Aug. 8, 2020

Umro jedan od autora ljestvice jakosti uragana (Saffir- Simpsonova skala)

Autor:

|

21.12.2014

|

Kategorije:

Umro  jedan od autora ljestvice jakosti uragana (Saffir- Simpsonova skala)

U petak 19. prosinca 2014. u 102 godini u SAD-u je preminuo   dr. Robert Simpson, jedan od tvoraca međunarodne ljestvice jakosti uragana (Saffir-Simpsonova skala).   Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća dr. Simspon je pokušao ishoditi od Državnog meteorološkog zavoda novčana sredstva za istraživanje uragana, ali mu to tada nije uspjelo. Međutim, nakon razorne sezone uragana 1954. godine, stanje se promijenilo. Američka vlada je ustanovila i finanacirala Državni projekt istraživanja uragana (NHRP) kojemu je bio cilj poboljšati upozorenja na uragane.

Dr. Simpson je bio prvi direktor NHRP-a od 1955. do 1959. godine.  Od 1967-1974. bio je direktor američkog Državnog centra za uragane (National Hurricane Center). U to vrijeme, 1971. godine je zajedno sa inženjerom Herbertom Saffirom (preminuo je 2007. godine)  razvio ljestvicu jakosti uragana koja je javnosti predstavljena 1973 godine.  Samu je ljestvicu Saffir razvio još 1969 godine dok je proučavao gradnju jeftinih kuća u područjima koja su podložna udarima uragana.   Saffir je uragane klasificirao na skali od 1 do 5 prema brzini vjetra. Ljestvica se temeljila na očekivanoj šteti koju uragan može počiniti. 1971. godine Simpson je u ljestvicu uključio i utjecaj tzv. olujnog uspora, odnosno plimnog vala kojeg uragan donese na obalu te prouzroči poplave.  Od 2009. godine je NHC je iz ljestvice jakosti uragana eliminirao sve meteorološke elemente osim stalne brzine vjetra. Po toj ljestvici tropska oluja postaje uragan prve kategorije kada prosječna  brzina vjetrova (na visini od 10 metara u trajanju od 1 minute dosegne najmanje 119 km/h). Kada ta brzina dosegne 252 km/h uragan dobiva status najviše, pete kategorije jakosti.

U jednom intervju dr. Simpson je izjavio da njegov interes za uragane seže iz ranog djetinjstva kada je kao šestogodišnjak preživio udar uragana na njegov rodni grad Corpus Christi u Teksasu

Naslovna fotografija: Dr. Robert Simpson (lijevo)  drži govor  na otvaranju 30. Konferencije o uraganima i tropskoj meteorologiji Američkog meteorološkog društva 2012. godine na Floridi  (wunderground. com)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Ned