Thursday, Sep. 24, 2020

Weather Maps: Najbolja aplikacija za praćenje vremena, dostojno zamjenjuje nepostojeći radar u Dalmaciji!

Autor:

|

11.08.2014

|

Kategorije:

Weather Maps: Najbolja aplikacija za praćenje vremena, dostojno zamjenjuje nepostojeći radar u Dalmaciji!

Radarski centri na Bilogori i u Osijeku pokrivaju cijelu unutrašnjost zemlje, velik dio susjednih nam zemalja, ali ne pokrivaju područje Jadrana. Meteorološki radari iz Italije i Slovenije pokrivaju sjeverni Jadran, a otvoreno more Dalmacije pokriva radar iz Italije. Tako Dalmacija ostaje jedina hrvatska regija najvećim dijelom nepokrivena meteorološkim radarom.

Teško je objasniti koliki je značaj meteorološkog radara za modernu meteorologiju, a još teže nezainteresiranost države da riješi ovaj gorući problem. Radarska snimka otkriva nam točan položaj oborinske zone u realnom vremenu, intenzitet, pa čak i vrstu oborine, te smjer kretanja oborinske mase ili olujnog oblaka. Aktualno ljeto najbolji je primjer koji dokazuje da je upravo Dalmacija regija prepuna opasnih meteoroloških ekstrema, a njihovo praćenje i predviđanje potpuno otežava nedostatak meteoroloških radara.

Čekajući pravo rješenje ovoga problema, koje nije niti na vidiku, pomalo iznenađujući “spas” stigao nam je iz Njemačke!

Naime, njemački WetterOnline plasirao je jedinstveni prikaz naoblake, oborina i grmljavine za područje Europe gotovo u realnom vremenu! Prikaz je dostupan na web adresi http://www.wetteronline.de/wetterradar, a aplikaciju za mobilne uređaje na Android sustavu možete preuzeti OVDJE, a za iPhone OVDJE.

I verzija za PC i verzija za mobitele je besplatna, a nudi satelitske i radarske snimke, te prikaz električnih pražnjenja iz oblaka koji se obnavljaju svakih 15 minuta. Prikaz nudi zoom do određene razine, moguće je pregledati stanje do sat vremena unazad i pogledati procijenjenu prognozu kretanja oblaka i oborine sljedećih sat vremena, a nudi se i 24-satna prognoza vremena. Prikaz automatski detektira mjesto gdje se nalazite.

Kiša je prikazana, ovisno o intenzitetu, u pet različitih nijansi, a tuča je označena ljubičastom bojom. Prikaz također razlikuje susnježicu i snijeg, koji je prikazan u 4 moguća intenziteta. Grmljavina je također podijeljena po intenzitetu, u pet kategorija.

Za cijenu od 2.69 € za 1 mjesec, ili za 14,99 € za cijelu godinu možete naručiti PREMIUM Weather Maps. Premium izdanje uključuje:

– Znatno bolju zoom razinu
– Rezoluciju od 1,25 milja
– Prikaz se ažurira svakih 5 minuta
– Nema reklama
– Prikaz se može koristiti na 5 različitih uređaja

Christoph Brömling, meteorolog WetterOnline-a, nam je rekao:

Kombiniramo radarske i satelitske snimke, podatke s mjernih postaja i prognostičkih modela da bi dobili najbolji i najobuhvatniji mogući meteorološki prikaz za područje Europe. Ovakva kombinacija različitih izvora podataka daje nam mogućnost unaprjeđenja kvalitete i dostupnosti trenutnog vremena i nowcastinga.

Poznat nam je problem nedostatka meteorološkog radara u Dalmaciji i nadam se da će ga naš proizvod donekle ublažiti. Svakodnevno radimo na proučavanju našega prikaza i njegovom daljnjem usavršavanju!

Crometeo tim već mjesec dana prati WetterOnline prikaz oblaka i oborina, osobito za područje Dalmacije i možemo zaključiti da bi ovu aplikaciju trebao imati svaki ljubitelj meteorologije. Osobito smo pažnju posvetili danima kada se preko Dalmacije premještao atmosferski poremećaj. WetterOnline prikaz oblaka i procjene oborina nad Dalmacijom vrlo je dobar! Iako bi stopostotna podudarnost sa stvarnim stanjem na terenu bila moguća samo u slučaju postojanja meteorološkog radara, i ova aplikacija nudi izvrstan uvid u stvarno stanje na terenu. Aplikacija izvrsno registrira udare munja i naoblaku, a s visokim stupnjem točnosti procjenjuje i oborinsku zonu. Nigdje se na internetu ne može naći precizniji i ažurniji prikaz infracrvenih satelitskih snimki naoblake u noćnim satima.

Navest ćemo primjer kada su uz obale Orebića na Pelješcu, uslijed jakog grmljavinskog nevremena koje je stiglo s mora, spojile dvije pijavice u jednu prostranu pijavicu koja je imala obilježja tornada. WetterOnline prikaz do u detalj je točno prikazao zonu najjačih oborina i grmljavinskog nevremena.

004

Još jedan primjer navodimo s početka kolovoza, kada je na vrijeme u zemlji djelovala ciklona Luka. Ciklona je jedno vrijeme središtem bila nad srednjim Jadranom, gdje je vladala vedrina, a oborinska zona okružila je centar ciklone sa svih strana .

luka2

Točnost WetterOnline prikaza oborina najlakše se uočava kod usporedbe s područjem gdje postoje radarski prikaz oborina. Podudarnost je na visokom nivou.

Zbog svega navedenog Crometeo tim, koji ima gotovo 11 punih godina iskustva kontinuiranog i sustavnog praćenja vremenskih (ne)prilika u zemlji i svijetu, preporučuje ovaj sjajni WetterOnline proizvod svim korisnicima, a preporuka se osobito odnosi na premium izdanje Weather Maps aplikacije!

Weather Maps aplikacija nije meteorološki radar, ali jest prva najbolja sljedeća stvar koja trenutno postoji!

radar1

radar2

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Rade Popadić